• News

Suudi Arabistan’da 2021’den Bu Yana 95 Milyondan Fazla Ağaç Dikildi

Suudi Arabistan, 95 milyondan fazla ağaç dikerek ve Döngüsel Karbon Ekonomisi yaklaşımını izleyerek 2060 yılına kadar net sıfır emisyon hedeflemektedir.
Makale Özeti:
  • Ulusal Bitki Örtüsü Geliştirme ve Çölleşme ile Mücadele Merkezi, Suudi Arabistan'ın Suudi Yeşil Girişimi'nin başlatılmasından bu yana 95 milyondan fazla ağaç diktiğini açıkladı.
  • Proje, krallık genelinde yeşil örtüyü artırmayı, çölleşmeyle mücadele etmeyi ve hava kalitesini iyileştirmeyi amaçlıyor.
  • İklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması, yaşam kalitesinin iyileştirilmesi ve karbon emisyonlarının azaltılması gibi daha geniş Vizyon 2030 hedefleriyle uyumludur.

Suudi Arabistan çevresel sürdürülebilirlik konusunda önemli bir adım attı. Ulusal Bitki Örtüsü Geliştirme ve Çölleşme ile Mücadele Merkezi’ne göre krallık dikilmiş 95 milyondan fazla ağaç. Bu rakam, 2021 yılında Suudi Yeşil Girişimi’nin başlatılmasından bu yana gerçekleşti. Bu iddialı proje, krallık genelinde yeşil örtüyü artırmayı, çölleşmeyle mücadele etmeyi ve hava kalitesini iyileştirmeyi amaçlıyor.

Suudi Yeşil Girişimi Hakkında

Bu Suudi Yeşil Girişimi (SGI) iklim değişikliği ile mücadele ve çevre koruma gibi çevresel restorasyon hedefleri belirlemiştir. yaşam kali̇tesi̇ni̇n i̇yi̇leşti̇ri̇lmesi̇. Ayrıca bu girişim karbon emisyonlarını azaltmaya ve biyoçeşitliliği arttırmaya odaklanarak gelecek nesiller için çevreyi korumaktadır. Suudi Arabistan, Döngüsel Karbon Ekonomisi (CCE) yaklaşımını izleyerek 2060 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmayı umuyor. Ayrıca bu yöntem krallığın yeşil bir ekonomiye geçişini de sağlayacaktır. Bu yaklaşım üç temel hedefe dayanmaktadır: emisyonların azaltılması, ağaçlandırma ve kara ve denizlerin korunması. SGI lansmanından bu yana bu hedefleri destekleyen 77 girişimi hayata geçirmiştir. Ayrıca sürdürülebilir büyümeyi desteklemek için 186 milyar ABD doları tutarında bir yatırımı temsil etmektedir. CCE, karbonun bir döngü içinde kalmasını sağlamakla ilgilidir. Karbon emisyonlarını atmosfere salmak ve iklim değişikliğine neden olmak yerine sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesini sağlar.

95 Milyondan Fazla Ağaç Dikildi, 110.000 hektar rehabilite edildi

Ağaç dikiminin dönüm noktası, krallığın bu hedeflere olan bağlılığının bir kanıtıdır. Devlet kurumları, özel şirketler ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar girişimin başarıya ulaşması için işbirliği yapmıştır. Şu ana kadar farklı sektörlerden 121 ortak hükümetin ağaçlandırma çalışmalarına katkıda bulundu. Suudi Arabistan 95 milyondan fazla ağaç dikmenin yanı sıra 111.000 hektarlık bozulmuş araziyi de rehabilite etti. Ayrıca 4.3 milyon hektarlık alan da restorasyon kapsamında korunuyor. Ayrıca krallık 7.1 milyon doğal bitki örtüsü vakası kaydederek yeşil örtüyü arttırmıştır. Ulusal Bitki Örtüsü Geliştirme ve Çölleşmeyle Mücadele Merkezi de bitki örtüsünü koruyup rehabilite etmekte ve yasadışı ağaç kesimiyle mücadele etmektedir. Daha da önemlisi, ormanları, milli parkları ve meraları sürdürülebilir bir şekilde denetlemeyi de amaçlamaktadır.

Çevresel ve Sosyal Etki

Bu yeşil girişimlerin çevresel etkisi önemlidir. Artan yeşil örtü, bölgede büyük bir sorun olan çölleşmeyle mücadeleye yardımcı olmaktadır. Ağaçlar kirleticileri emer ve oksijen üreterek hava kalitesini önemli ölçüde artırır. Ayrıca, bu çabalar çeşitli türler için yaşam alanları sağlayarak biyolojik çeşitliliği de desteklemektedir. Ekonomik açıdan bakıldığında, Suudi Arabistan’ın çevre girişimleri çok sayıda iş fırsatı yaratarak yerel ekonomileri güçlendirecek ve geçim kaynağı sağlayacaktır. Krallığın yeşil alanları ziyaretçilerin ilgisini çektiği için turizmde de büyüme görülecektir. Sosyal açıdan, girişimler daha temiz hava sağlayarak ve kamusal alanları geliştirerek yaşam kalitesini artırmaktadır. Yeşil alanlara verilen önem daha sağlıklı bir yaşam tarzını teşvik etmekte ve toplum refahını artırmaktadır.

Daha yeşil bir Orta Doğu için 95 Milyondan Fazla Ağaç

Suudi Yeşil Girişimi ileriye dönük olarak daha da fazla ağaç dikmeyi ve çevresel restorasyon çabalarını genişletmeyi hedefliyor. Krallık 2060 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmak gibi iddialı bir hedef belirlemiştir. Ayrıca bu hedef, iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmeyi, yaşam kalitesini artırmayı ve karbon emisyonlarını azaltmayı amaçlayan Vizyon 2030 ile de uyumludur. Bu hedef, karbon ayak izlerini azaltmaya yönelik küresel çabalarla da uyumludur.

Fotoğraf jcomp tarafından Freepik’te