- News
Seçkin Yenilikçi ve Uzmanlara Suudi Vatandaşlığı Verildi
Suudi vatandaşlığı verilmesine ilişkin Kraliyet Kararnamesi, Suudi Arabistan'ın yaratıcı beyinleri çekme, onlara yatırım yapma ve onları elinde tutma hedefini desteklemektedir.
Makale Özeti:
- Suudi Arabistan, özellikle dini, tıbbi, bilimsel, kültürel, sportif ve teknolojik alanlarda çalışan seçkin kişilere vatandaşlık vermektedir.
- Girişim, Suudi Arabistan'ın krallık için değer yaratan örnek yetenekleri çekme yönündeki 2030 vizyonunu desteklemektedir.
- Suudi vatandaşlığı verildiği bildirilen kişiler arasında CEO Mehmood Khan, bilim insanları Jackie Yi-Ru Ying, Niveen Khashab ve Noredinne Ghaffour da bulunuyor.
Suudi Arabistan verildi Seçkin bireylerden oluşan seçkin bir gruba vatandaşlık.
Bazı tıp doktorları, girişimciler, yenilikçiler, araştırmacılar, bilim insanları ve seçkin yeteneklerin Suudi vatandaşı olması için bir Kraliyet Kararnamesi çıkarılmıştır. Bu kişiler, “dini, tıbbi, bilimsel, kültürel, sportif ve teknolojik alanlardaki benzersiz yetkinlikleri” nedeniyle belirlendi.
Dahası, Suudi vatandaşlığı ile onurlandırılan bu profesyoneller, krallığın 2030 vizyonunu desteklemek üzere Suudi Arabistan’ın farklı sektörlerine katkıda bulunmalıdır. Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonu “çeşitlendirilmiş, yenilikçi ve dünya lideri bir ulus” oluşturmayı hedeflemektedir.
Yaratıcı beyinlere Suudi vatandaşlığı verildi
Kararname aynı zamanda Suudi Arabistan’ın krallık için değer yaratan örnek yetenekleri çekme hedefiyle de uyumlu. Bunlar kültür, ekonomik kalkınma, sağlık, inovasyon ve spor alanlarındadır. Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz Al Saud da 2021 yılında benzer bir kraliyet kararnamesi yayınladı.
Suudi Basın Ajansı 4 Temmuz Perşembe günü yaptığı basın açıklamasında haberi doğruladı. Ajansa göre, Kral vatandaşlığı onayladı. Kendisi aynı zamanda İki Kutsal Caminin Vasisi olarak da anılmaktadır.
Suudi hükümdarları İki Kutsal Caminin Vasisi unvanını taşımaktadır. Başlıktan da anlaşılacağı üzere, Suudi Arabistan’ın en kutsal iki camisinin bakımı ve korunmasından sorumludur. Bunlar Mekke’deki El-Haram Camii ve Medine’deki Peygamber Camii’dir. Bu doğrultuda, İki Kutsal Caminin Vasisi Enstitüsü Hac ve Umre hac hizmetlerini geliştirir.
Sağlık bilimi ve nanoteknoloji
Asharq Al-Awsat gazetesine göre, Amerikalı Mehmood Khan da bu kişiler arasındaydı. seçi̇lmi̇ş bi̇reyler Suudi vatandaşlığı için. Sağlık bilimlerine yaptığı katkılar ona bu ödülü kazandırmıştır.
Tıp doktoru olan Khan, Londra Kraliyet Doktorlar Koleji ve Amerikan Endokrinoloji Koleji üyesidir. Aynı zamanda, sağlık bilimi alanında hibeler sunan ve yatırımlar yapan, kâr amacı gütmeyen küresel bir kuruluş olan Hevolution Foundation’ın CEO’sudur. Sağlık süresi, bir kişinin sağlıklı olduğu sürenin uzunluğunu ifade eder. Bu, yaşam süresinin ya da bir kişinin hayatta olduğu sürenin uzunluğunun tersidir.
Suudi yetkililerin Singapur’da yaşayan Amerikalı nanoteknoloji bilimcisi Jackie Yi-Ru Ying’e de Suudi vatandaşlığı verdiği bildirildi. Ying, Singapur’daki Biyomühendislik ve Nanoteknoloji Enstitüsü’nün kurucu İcra Direktörüdür ve NanoBio Laboratuvarı’nı yönetmektedir. Nanoteknoloji, atomları inceleyen ve manipüle eden bilim ve mühendislik dalını ifade eder.
Doğa bilimleri ve su teknolojileri
Onursal Suudi vatandaşlığı verilen bir diğer profesyonel ise Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin (KAUST) kurucu direktörü olan bilim insanı Lübnanlı Niveen Khashab. Ayrıca 2009 yılından bu yana Kimya Bilimleri ve Mühendisliği alanında Doçent olarak görev yapmaktadır.
Khashab 2023 yılında kimya, biyomühendislik, biyoloji ve bunların tıp alanındaki uygulamalarına yaptığı katkılardan dolayı Doğa Bilimleri alanında Büyük Arap Beyinleri Ödülü’nü kazanmıştır.
Fransız araştırmacı, bilim insanı ve KAUST profesörü Noredinne Ghaffour da fahri Suudi vatandaşları listesine girdi.
Ghaffour’un araştırmaları tuzdan arındırma teknolojileri konusunda uzmanlaşmıştır. Ayrıca Fransa’daki Montpellier Üniversitesi’nden membran ayırma teknikleri alanında doktora derecesine sahiptir.