- News
Qatif Entegre Bir Kıyı Vahası Olacak
Katif'i entegre bir kıyı vahasına dönüştürme girişimi, bölgenin kentsel bir alan olarak ilerlemesini ve büyümesini teşvik edecektir.
Doğu Bölgesi Kalkınma İdaresi Yönetim Kurulu yetkili Katif’i entegre bir kıyı vahasına dönüştürmeyi planlıyor.
Bu hamle, bölgenin sürekli büyümesini ve zenginliğini destekleyerek gelişmiş bir kentsel alan olarak konumunu sağlamlaştırmayı amaçlıyor.
Katif planı: Kapsamlı bir rönesans
Kurumun CEO’su Mühendis Omar Al-Abdullatif’e göre bu kapsamlı plan, tüm düzenleyici prosedürlere uyulduktan sonra oluşturuldu.
Suudi Basın Ajansı’nın haberine göre Al-Abdullatif, Prens Suud bin Naif’e planın sonuçlandırılmasındaki yönlendirmelerinden dolayı teşekkür ediyor.
Prens Suud bin Naif, Doğu Vilayeti Kalkınma İdaresi’nin emiri ve yönetim kurulu başkanıdır.
Al-Abdullatif ayrıca Katif Valiliği için planın tamamlanmasının ne kadar önemli olduğunu belirtti.
Plan, otoritenin Yönetim Kurulu tarafından onaylanan ilk plandır.
Sırada Hafar Al-Batin Valiliği ve Al-Bayda Valiliği için kapsamlı bir planın onaylanması var.
Buna paralel olarak bölgenin tüm vilayetlerini kapsayan bölgesel ve yerel planlar hazırlanacak.
Al-Abdullatif, “Bu, otoritenin Krallığın 2030 Vizyonu uyarınca rollerini gerçekleştirme konusundaki kararlılığını yansıtıyor” dedi.
Vizyon 2030 kapsamında Suudi Arabistan aşağıdaki gibi büyük altyapı projelerine yatırım yapıyor NEOM, the Kızıldeniz Projesive Qiddiya.
Daha iyi bir yaşam kalitesinin desteklenmesi
Ayrıca girişimin daha geniş hedeflerinden de bahsetti.
“Katif için hazırlanan kapsamlı plan, ekonomik kalkınmayı arttırarak, toplumsal uyumu geliştirerek ve kentsel çevreyi canlandırarak kapsamlı bir rönesans gerçekleştirmeyi amaçlıyor.” “Bu, eşsiz miras alanlarının korunması ve valiliğin kıyı alanları, tarım, miras varlıkları ve mangrov ormanları gibi karşılaştırmalı avantajlarından yararlanılması yoluyla olacaktır.” Katif’in ilerlemesini teşvik etmenin yanı sıra, kapsamlı plan aynı zamanda kalkınma politikaları oluşturacak ve kalkınma önceliklerini belirleyecek. Bu girişim aynı zamanda devlet kurumlarının birlikte çalışmasını ve sorumlulukların dağıtılmasını da sağlayacak. Al-Abdullatif, “Plan, valiliğin hizmet ve kamu tesisi ihtiyaçlarının karşılanmasına ve yaşam kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunan altyapı ve çevrenin geliştirilmesinin yanı sıra kentsel, nüfus, ekonomik ve sosyal alanlar için kapsamlı planlar ve çalışmalar hazırlanmasını içeriyor” dedi.
Qatif Hakkında
Katif, Suudi Arabistan’ın Doğu Eyaleti’nde, özellikle Basra Körfezi’nin batı kıyısı boyunca uzanan bir kıyı vahası bölgesidir.
Kuzeyde Ras Tanura ve Jubail’den güneyde Dammam’a kadar uzanır.
Doğudan batıya doğru ise Basra Körfezi’nden Kral Fahd Uluslararası Havalimanı’na kadar uzanmaktadır.
Bölge güzel plajları, deniz yaşamı ve arkeolojik alanlarıyla ünlüdür.
Turistler ayrıca geleneksel pazarları ve günlük 800.000 varile kadar petrol üreten Katif projesi için Katif’i ziyaret etmektedir.
Katif, Abdul Wahhab Paşa Sarayı veya Dareen Sarayı gibi turistik mekanlarıyla da popülerdir.
İnci tüccarı ve ihracatçısı Muhammed bin Abdulvahab Al Faihani bu sarayı 1884 yılında inşa ettirmiştir.
Katif’teki bir diğer turistik cazibe merkezi ise Basra Körfezi’ndeki en eski kale olan Tarut Kalesi’dir. Fotoğraf AhmadElq, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons aracılığıyla