• News

Hidrojenle Çalışan Taksiler Suudi Arabistan’da Görücüye Çıktı

Toyota Mirai'nin kullanıldığı hidrojenle çalışan taksilerden oluşan filo, günde sekiz saate kadar çalışarak 350 kilometreye kadar yol kat edebiliyor.
Makale Özeti:
  • Suudi Arabistan Ulaştırma Genel Müdürlüğü (TGA), Abdul Latif Jameel Şirketi ve Toyota Motor Corporation ile sürdürülebilir ve temiz bir ulaşım şekli olan hidrojenle çalışan taksileri tanıtmak için ortaklık kurdu.
  • Girişim, ülkenin karbon emisyonlarını azaltma ve temiz enerji çözümlerini benimseme kararlılığıyla uyumludur.

Suudi Arabistan başlatıldı ilk hidrojenle çalışan taksilerinin pilot aşamasını başlatarak sürdürülebilir ulaşım alanında önemli bir kilometre taşına imza attı. Bu girişim, ülkenin karbon emisyonlarını azaltma ve temiz enerji çözümlerini benimseme taahhüdüyle uyumludur.

Arka plan

Suudi Arabistan Ulaştırma Genel Müdürlüğü (TGA) sürdürülebilir ulaşımı teşvik etmeyi ve geleneksel araçlara olan bağımlılığı azaltmayı hedefliyor. TGA’nın 23 Ekim’de Cidde ve Riyad’da başlattığı proje bu hedefe yönelik önemli bir adımdır. TGA, Abdul Latif Jameel Şirketi ve Toyota Motor Corporation bu girişimi hayata geçirmek için işbirliği yaptı. Abdul Latif Jameel Company, Toyota araçlarının Suudi Arabistan’daki yetkili distribütörüdür. Daha önce, lansman için birkaç temsilci bir araya geldi. Bunlar arasında Toyota Pazarlama Operasyonları ve Abdul Latif Jameel Motors Genel Müdürü Mazin Ghazi Jameel de vardı. Ayrıca Eng. Fawaz Al-Sahli, Ulaştırma Genel Müdürlüğü Başkan Yardımcısı. Ayrıca Abdullah Hashim Endüstriyel Gazlar ve Ekipmanlar Genel Müdürü Omar Bin Hashim Al-Jafri de hazır bulundu. anlaşmayı imzaladı.

Hidrojenle çalışan taksiler hakkında

Pilot aşamada Toyota Mirai de dahil olmak üzere hidrojen yakıt hücreli araçlardan oluşan bir filo yer alıyor. Bu araçlar 350 kilometrelik bir menzil sunuyor ve günde sekiz saate kadar çalışabiliyor. Sürücüler yedi gün boyunca Toyota Mira’yı Cidde’nin halka açık yollarında test ederek performans verilerini toplayacak. Bu taksilere güç verecek hidrojeni üretmek için araçlar, Suudi Vizyon 2030’a uygun olarak yenilenebilir enerji kaynakları kullanıyor. Buna paralel olarak proje, karbon emisyonlarını azaltmayı ve temiz enerjili ulaşım seçeneklerine geçişi hedefliyor. Hidrojenle çalışan araçlar, emisyonsuz çalışma ve sessiz performans gibi önemli çevresel faydalar sunmaktadır. Proje ayrıca hidrojenle çalışan taksilerin performansını ve verimliliğini gerçek dünya koşullarında değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Tasarımı nedeniyle hidrojenle çalışan taksiler yüksek performans ve verimlilik sunmaktadır. Menzili ve günde sekiz saate kadar çalışabilme özelliği ile bu araçlar şehir içi ulaşım için uygundur. Ayrıca, hidrojen üretimi için yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması bu girişimin çevresel faydalarını daha da artırmaktadır.

Sürdürülebilir mobilite çözümleri

“Hidrojenle çalışan taksi pilot projesinin başlatılması, Suudi Arabistan’da türünün ilk örneği olarak önemli bir kilometre taşına işaret ediyor,” dedi Eng. Fawaz Al-Sahli. “Bu girişim, ulaşımda modern teknolojilerin kullanımını teşvik etmeyi amaçlayan Ulusal Ulaştırma ve Lojistik Stratejisi ile uyumludur.” “Suudi yollarında sıfır emisyonlu yolcu araçlarının payını 2030 yılına kadar %45’e çıkararak çevrenin korunmasına ve şehirlerimizdeki yaşam kalitesinin artırılmasına katkıda bulunurken, aynı zamanda Otoritenin temiz ve verimli enerji çözümlerini benimseme çabalarını da destekliyoruz.” Bu arada Suudi Arabistan Krallığı Toyota Mobilite ve Enerji İrtibat Ofisi Baş Temsilcisi Nobuyuki Takemura da şunları söyledi “TMC, son teknoloji ürünü hidrojenle çalışan FCEV aracımız Toyota Mirai’nin bir kez daha Krallık’ta sürdürülebilir mobilite çözümlerinin benimsenmesine öncülük ettiğini görmekten gurur duyuyor.” “Bu denemenin sonuçlarını ve önümüzdeki yıllarda Suudi Arabistan’ın daha geniş kapsamlı toplu taşıma geliştirme çabalarına katkıda bulunmayı ve Suudi Vizyon 2030 ve 2060 net sıfır hedefleri doğrultusunda Krallık’ta hidrojen yakıt hücresi teknolojisinin benimsenmesini teşvik etmeyi dört gözle bekliyoruz.” Hidrojenle çalışan taksilerin yanı sıra, hava taksileri de Haziran 2024’te Suudi Arabistan’da ilk kez görücüye çıktı. Hava taksileri taşıma Cidde’deki Kral Abdülaziz Uluslararası Havalimanı ile Mekke’deki oteller arasında hac ve umre yolcuları.

Fotoğraf: Suudi Basın Ajansı